Titel: Frågan undrar

En socialpolitisk* show för årskurs 3-5

Målgrupp
Årskurs 3-5
Längd
ca 50 min
Tema
orättvisa, politik, motstånd

-Vilken scenkonst vill vi ge till barn i årskurs 3-5? 

Eller:

-Vilken scenkonst vill barn i årskurs 3-5 få av oss?

Det tänkte vi under våren undersöka tillsammans med barnen själva. 

Vill ni att vi ska komma till er kommun och prata med era barn om vad de tänker på och vill?

Vi på Regionteater Väst har en stor samlad erfarenhet av att jobba processbaserat tillsammans med våra målgrupper och har producerat flera uppskattade föreställningar på det här sättet. Istället för att utgå från ett färdigt manus skriver och bygger vi tillsammans föreställningen under arbetets gång. 

I föreställningen Between intervjuade vi femteklassare i regionen om deras drömmar och rädslor, och flera av de samtalen gestaltades sedan av våra skådespelare på en ljusrosa och fluffig scen. I föreställningen Gympan och den alternativa världsordningen som vi gjorde förra året utgick vi från själva rummet gymnastiksalen och vad det signalerar, och tillsammans med det insmygande temat fusk skapades en rörlig föreställning med barnens medskapande i fokus. Just nu turnerar vi med föreställningen Troll i utkanten av samhället. Den spelar vi på avsides platser där ingen teater förväntas ta plats. Där möter publiken fyra väldigt udda gestalter. Här utgick vi från temat utanförskap och byggde karaktärer och händelser utifrån egna erfarenheter, inspiration i vår omvärld och vår nyfikenhet kring att gå över socialt accepterade gränser.

Inför höstens nya föreställning för denna målgrupp har vi börjat nosa på frågor kring orättvisa, fördelningspolitik och vad som händer när pengar, saker eller människor byter plats och förväxlas. Kanske kan vi våga göra motstånd och kanske blir allting ändå rätt tillslut, fast vi först trodde att det var fel?

Vi brukar under vår insamlingsfas jobba tillsammans med några klasser på deras skola. Vill ni vara med? 

Kan barnen bestämma föreställningens titel? 

Ta i så fall kontakt med oss!

 

*Från NE ”socialpolitik, direkta eller indirekta statliga åtgärder för att tillförsäkra enskilda individer drägliga levnadsförhållanden, ”välfärd”, eller med andra ord för att lösa eller förebygga sociala problem.

På scen

  • JanCoster

    Jan Coster

  • John

    John Lalér